Dalby State High School is recognised as one of the state's most innovative and progressive secondary schools. There were awning windows on the east side. [38][1], Also, there was a focus on the fit between the school and its neighbourhood, as well as site planning for expansion and ideal solar orientation. DPW Plan A71-132/1, 'Dalby State High School, new classroom wing & new teacher's room & store', June 1956. It was not until 1912 that the government instituted a high school system, whereby separate high schools were established in major towns or, where the student population was too small, a primary school was expanded to include a "high top". The interior walls and ceilings are flat-sheeted, with rounded cover strips (above dado height on the first floor). The nominee must have a proven history of making an overwhelming positive difference in the lives of participating NASP® students. Burmester et al, Queensland Schools: A Heritage Conservation Study, p.53. [1], The Block B (1962) extension has a flat-sheeted verandah wall with vertical louvres over fixed glazing. [1], Block D is a long, highset, gable-roofed building with semi-enclosed stairs at either end of the north-facing verandah. [17][53] In March it was reported that commercial classes had started at the state high school and that home science would probably transfer from the state school by Easter. In 1978 the old administration rooms north of the former intermediate wing were converted into boys and girl's health rooms, with obscure glass windows, while the former health services room downstairs became the guidance officer's room. However, Dalby's population plummeted to 1500 when the line was extended west towards Roma in 1877, and people followed the railhead. Dalby State High School prides itself on key signature programs including the Apollo Program of Academies for high achievers, Trade Futures Program, Innovate Agriculture Program, Sporting Excellence Program, Instrumental Music and School Musical. High School Cheerleading Contact Information. There was a shift away from grid-like layouts to organic layouts. DPW Plan 22363/22-1, "Dalby State High School, old manual arts conversion to graphics and storage", 1988. [1], The main entrance from Nicholson Street is indicated by a flat-roofed metal-framed canopy and a stencilled, poly-chrome painted concrete slab; it has stained timber-framed wired-glass doors, with sidelights. 86-93. A photo of Block C in the "Report of the Department of Public Works for the year ended 30 June 1957" shows only the first four rooms had been built. The Department of Public Instruction was largely unprepared for the enormous demand for state education that began in the late 1940s and continued well into the 1960s. Adjacent, Block C is orientated slightly further east and is connected to the western end of Block D by a lowset entranceway. By December 1954 there were still only six classrooms at the high school, presumably those in Block B and the domestic science block. [1], Block A includes one Boulton & Paul building to the east, and part of another Boulton & Paul building to the west, and retains its original chamferboard-clad northeast corner verandah balustrade, and bulkheads approximately halfway along the verandah indicate the location of the former domestic science laundry. [61][1], Block C represented an evolution of the DPW's standard 1950s design, replacing the proliferation of stumps in the understorey with a timber truss that spanned the width of the classroom and provided an unimpeded play space. [1], Block B has timber stairs positioned at either end of the verandah, with the understoreys of the stairs clad in chamferboards. Around this time the library/reading room space at the east end of the intermediate wing was converted into a teachers room and store. It looks like your browser does not have JavaScript enabled. Dr Dean Russell (B.A., P.G.Dip.Ed., M.Ed.Lead., Ed.D.). A concrete slab with faceted corners projects south of the entranceway, and has a rectangular modern skillion-roofed awning over. Project Services, "Dalby State High School", in Queensland Schools Heritage Study Part II Report. [1], The understorey combines open play space and enclosed areas for a staff lounge (western end) and store room (northern projection). The classrooms were 24 by 24 feet (7.3 m × 7.3 m), larger than most previous classrooms. [94][1], The reason was a fire in April 1976, which had caused $100,000 in damage to the school,[95] and a new building (constituting the western half of Block A in 2016) was constructed in 1977.